Scroll Top

Trening i ishrana – koja je dobitna kombinacija?

Zabluda je da jedino naporan trening utiče na izgled i formu našeg tela: ono čemu treba dodatno posvetiti pažnju je i pravovremena i kombinovana ishrana. Ukoliko tek počinjete da trenirate, ne zaboravite na to da odlazak u teretanu jednom, tri puta ili pet puta nije dovoljan: ono što se nalazi na vašem dnevnom meniju u velikoj meri definiše vaš izgled!

Pravovremena ishrana podrazumeva tačno rasporedjeno vreme obroka. Suština je u balansu: u teretanu nemojte ući ni previše siti, ali ni gladni. Idealno vreme za obrok pre treninga je sat i po do sat vremena (90 do 60 minuta) pre početka treninga. To je sasvim dovoljno vremena da želudac svari namirnice koje ste uneli u organizam i da se „pripremi“ za fizički napor.

Nakon završenog treninga, nemojte odmah pohrliti za svojom porcijom hrane: telo je posle intenzivnog vežbanja umorno, i treba mu minimum pola sata do sat vremena (30 do 60 minuta) da odmori i da se pripremi za unos namirnica.

Ukoliko trenirate više puta dnevno, napravite sebi raspored dan pre treninga, i na taj način ćete lakše isplanirati obroke i vremenske intervale izmedju njih. Ono čega se treba držati bez obzira da li trenirate profesionalno ili rekreativno je da večerate minimum dva sata do sat i po vremena (120 do 90 minuta) pre odlaska u krevet – koliko god da je večera bila lagana, organizam mora da je svari dok je telo aktivno.

Kombinovana ishrana je ključ dobre forme i fit izgleda. Zanemarite priče o veličini porcija (naravno, ne treba preterivati sa tanjirima punim hrane), ali suština nije u tome: fokus treba staviti na pravilnu kombinaciju namirnica koje unosimo u organizam! Ne postoje opšta pravila o tome kada treba jesti koje namirnice, i to konkretno zavisi od tipa treninga koji ćemo imati.

U teretani OneWellness na raspolaganju su vam naši stručni treneri koji će vam pomoći svojim korisnim savetima i dati vam sugestiju koju grupu namirnica treba da konzumirate pred odredjeni trening.

Voćni smutiji i proteisnke čokoladice su nešto što uvek treba da vam bude pri ruci iako ni sa njima ne treba preterivati. Ono što uvek treba imati na umu je izbegavanje kombinovanja ugljenih hidrata i proteina, jer se jako teško vare i nepovoljno utiču na naš organizam.

Jedino uz adekvatnu kombinaciju kvalitetnog treninga i pažljivo regulisane ishrane možemo da dobijemo željene rezultate, a to su zategnuto telo i dobra kondicija. I naravno kontinuitet – kako na tanjiru tako i u teretani!

By Dina Djordjević
LoboHouse Agency

Posetite nas i lično se uverite u jedinstvenost One Wellness fitness centra
Ulica 21. Maj 1
Niš, 18000
info@onewellnessnis.com
Rezervišite odmah trening kod vašeg omiljenog personalnog trenera
Ponedeljak-Petak: 6:00 – 21:30h
Subota: 10:00 – 22:00h
Nedelja: 10:00 – 20:00h
One Wellness tim je spreman da odgovori na sva vaša pitanja putem telefona
Telefon
+381 63 549 999
Viber & WhatsApp